Każdy etap produkcji chleba musi być ściśle monitorowany, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności oraz zachować spójność jakości produktu. Rozwiązania do pomiaru koloru firmy HunterLab stanowią klucz do standaryzacji tego procesu, oferując szybkie i precyzyjne narzędzia do pomiaru koloru w przypadku dowolnej żywności. Dzięki nim można osiągnąć jednolity wynik, co zadowala zarówno konsumentów, jak i producentów.
Podczas procesu przetwarzania, pieczenia i pakowania bułek i chleba, ich kolor naturalnie ulega zmianom. W celu zapewnienia dokładności finalnego produktu konieczne jest wielokrotne pomiar koloru w różnych fazach procesu.
Barwa bułek wpływa zarówno na atrakcyjność wizualną, jak i na doświadczenie smakowe, gdyż ma istotne znaczenie w:
– zapewnieniu jakości: zbyt jasny kolor bułek może wskazywać na niedostateczne upieczenie, co może zwiększyć ryzyko niebezpieczeństwa dla zdrowia. Z kolei zbyt ciemne bułki mogą wydawać się spalone.
– preferencje konsumentów: niezależnie czy to mięso, warzywa czy chleb konsumenci mają określone oczekiwania co do wyglądu swojej żywności. Pomiar koloru pozwala na precyzyjne określenie tych preferencji i opracowanie strategii dążącej do zaspokojenia tych potrzeb.
– bezpieczeństwo: odpowiedni wygląd jest istotny zarówno dla twojej firmy, jak i dla twoich klientów. Precyzyjny pomiar koloru może stanowić nowy element kontroli bezpieczeństwa żywności w twoim procesie produkcyjnym. Odpowiedni kolor będzie wskaźnikiem tego, że twoja ekipa wytwarza bułki zgodnie z wytycznymi firmy i przestrzega standardów bezpieczeństwa.
Nawet perfekcyjne opanowanie procesu wytwarzania bułek, ich pakowania i dystrybucji, wiążę się z możliwością wystąpienia problemów z kolorystyką. W czasach, gdzie klienci mają więcej wyborów niż kiedykolwiek wcześniej, każdy produkt, który wytwarzasz, musi być atrakcyjną propozycją. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie naukowych narzędzi pomiarowych i rygorystyczne przestrzeganie ustalonych wytycznych w celu minimalizacji ewentualnych odstępstw.
Spektrofotometry stanowią najlepszą metodę pomiaru koloru żywności, w tym także bułek i chleba. HunterLab opracował specjalny spektrofotometr Aeros, który został dostosowany do pomiaru koloru m.in. wymienionych produktów spożywczych. To zaawansowane urządzenie wykorzystuje inteligentne czujniki do bezdotykowego pomiaru barwy, co jednocześnie minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia produktu. Co więcej, Aeros dysponuje automatycznym pozycjonowaniem wysokości oraz obrotową platformą, dzięki czemu pomiar trwa tylko kilka sekund.
Pozdrawiam Marcin Guz, Biosens